Tandimplantaat – de basis voor stevig zittende kronen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. En soms betreft dat je gebit. Mis je een tand of zelfs meerdere door een ziekte of ongeval? Dan kun je minder goed voedsel tot je nemen. En je kunt ook was slissend gaan spreken. En waarschijnlijk durf je ook minder snel met open mond te lachen. Gelukkig is daar een oplossing voor. Je kunt dan een tandimplantaat nemen. Zo’n implantaat vervangt je natuurlijke tandwortel. Het is dus een kunstwortel die door een kaakchirurg in een van je kaken wordt vastgezet. Het is een soort schroefje, gemaakt van zikonium of titanium. Deze materialen hechten, zo heeft de ervaring geleerd, goed in het lichaam. Het kaakbot verhoudt zich er goed mee. Nadat er een implantaat is aangebracht, dient alles in je mond eerst geheeld. Pas daarna kan er een kroon of een brug op het implantaat worden geplaatst.

Elke kaak kan geschikt worden gemaakt

Een kroon wordt gewoonlijk over een oude tand of een tandrestant heen gezet. Moet een kroon gezet op een eerst te plaatsen implantaat, dan lopen de kosten natuurlijk op. En is de behandeling langer. Heeft jouw kaakbot ook nog een extra behandeling nodig, dan betaal je ook extra. Soms is er namelijk te weinig kaakbot nog voor een implantaat. Dat bot wordt dan voorzien van kunstbot. Heb je versleten kaken? Dan is de kans groot dat je kaken worden aangelengd met kunstbot.

Tandimplantaat en verzekeringen

Check voor je een implantaat neemt, eerst hoe het staat met de vergoeding. Stemt je verzekeraar toe in betaling? En hoeveel procent dan? Neem vooraf wel een aanvullende verzekering, als je die nog niet had. Of wissel van zorgverzekeraar als je er eentje vindt met betere voorwaarden dan je oude verzekeraar.

Behandelingstijd is heel individueel

Na het zetten van een implantaat duurt het herstel in je mond ongeveer zes weken tot wel zes maanden. Waarom dat verschil? Dat heeft te maken met de aard van het implantaat. Stel, je hebt onlangs een tand verloren en je kaak ziet er goed gezond uit. Dan vergt het plaatsen van een implantaat niet al teveel werk en kun je ook snel herstellen. Moet je echter behandeld worden op plekken waar je tanden al heel lang geleden uit zijn gegaan? Dan duurt de behandeling echt langer. Ook de plek speelt mee. Krijg je een tandimplantaat in je boven- of je onderkaak? De onderkaak is veel dichter qua botstructuur en een behandeling hier heelt dan ook sneller. Tijdens het herstelproces kun je tijdelijke tanden aangemeten krijgen. Dan zie je er voor de buitenwereld ‘gewoon’ uit.

Tandimplantaat plaatsen duurt niet lang

Er is de nodige angst. Mensen kijken vaak op tegen het plaatsen van een tandimplantaat. Toch heeft een gespecialiseerde kliniek zo’n implantaat al binnen een uur in je mond gezet. En zijn er onverwacht nog extra ingreepjes nodig, dan worden die heel vaak meteen meegenomen. Heb je eenmaal een implantaat, dan kun je er zeker van zijn dat die vele, vele jaren z’n werk blijft doen. Bekijk ook eens facings tanden of dat wat voor jou is. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *