Hoe je trance ervaring te verdiepen

Trance kan gedefinieerd worden als een specifieke staat van bewustzijn. Dit betekent dus dat je altijd in een specifieke staat van bewustzijn bent, wat betekent dat je al in een trancetoestand bent. Of je het vermogen hebt om in trance te zijn of niet, is dus niet aan de orde. Verschillende trancetoestanden zijn de norm in termen van menselijke ervaring, en iedereen ervaart meerdere trancetoestanden gedurende een enkele dag. Wat uitdagend is aan trance in de context van sjamanistische beoefening is leren hoe je opzettelijk van de ene trancetoestand naar de andere kunt gaan voor specifieke doeleinden. Vaak is dit specifieke doel het beoefenen van een soort ceremonie of ritueel.

Jezelf van de ene staat van bewustzijn naar de andere begeleiden kan tijd kosten om te leren. Sjamanistische tradities over de hele wereld omvatten vaak verschillende technieken om diepere trance toestanden te bereiken. Sommige van deze praktijken omvatten het induceren van heilige substanties, vasten, eenzaamheid, afzondering voor lange perioden, sensorische deprivatie, extatisch dansen, enzovoort. Als moderne beoefenaars van het sjamanisme staan we voor de uitdaging om manieren te vinden om trance in te passen in een stedelijke levensstijl, vaak met minder tijd en minder dan optimale ruimtes voor diepe trancebeoefening. Bijvoorbeeld, lange periodes van isolatie en sensorische deprivatie zijn geen praktijken die door de moderne levensstijl worden ondersteund.

Toch zijn er absoluut manieren waarop sjamanisme kan worden beoefend en geïntegreerd in het dagelijks leven. Hier volgen enkele suggesties die je kunnen helpen om je trance-ervaring te verdiepen. Deze zijn gebaseerd op experimenteren, waarbij zowel de traditionele trancepraktijk als de moderne levensstijl in gedachten gehouden worden.

Kom in beweging

Denk eens aan de vele variëteiten van dans en beweging die betrokken zijn bij sjamanistische en andere ceremoniële praktijken. Je lichaam betrekken door te dansen en ritmisch te bewegen is een beproefde trance-opwekker. Elke vorm van repetitieve beweging, variërend van tikken op de vloer, heen en weer wiegen, met je hoofd schudden, of zelfs iets als ijsberen of rondjes lopen kan helpen om de trance te verdiepen. Overweeg om het tempo, de beat, de intensiteit en de duur van je beweging te veranderen om te ontdekken wat het beste werkt voor je gemoedstoestand en lichaam. Probeer iets langzaams en monotoon, of iets wilds en opwindends. Wees creatief en vrij.

Word Regelmatig

Het aanbrengen van regelmaat en structuur in je ceremoniële beoefening werkt aardend en kan bijzonder productief zijn als je van nature weerstand biedt aan of moeite hebt met regelmatige schema’s. Het creëren van rituelen die je ondersteunen kan inhouden dat je een vaste tijd en plaats hebt om de ceremonie uit te voeren en trance te induceren. Het is niet de bedoeling dat dit belastend is, maar om je te helpen een structuur op te bouwen die je groei ondersteunt. Regelmaat bij het opwekken van elke vorm van trancetoestand – d.w.z. trances gekoppeld aan oefening of meditatie – is ongelooflijk krachtig en bevordert mettertijd een groter vermogen en meer kracht. Dit is oefening voor je geest en ziel.

Verander het

Aan de andere kant van dit spectrum kan te veel eentonigheid leiden tot een gebrek aan focus en de mogelijkheid in zich dragen om het oefenen te ontmoedigen. De impuls hier is om iets anders te doen – of alles anders te doen. Verander de set en setting. Zoek nieuwe muziek om naar te luisteren. Integreer verschillende rituelen. De creativiteit is aan jou. Maar als je merkt dat je ceremoniële praktijk mechanisch wordt en je niet tevreden bent met de resultaten, dan is het misschien tijd om terug te keren naar de tekentafel en een nieuwe ruimte en protocol te creëren. Sommige van de andere suggesties in deze post zijn goede uitgangspunten voor het vinden van nieuwe manieren om te oefenen.

Ga naar buiten

Dit is een levensader voor mij. En het kan zo simpel zijn als naar buiten gaan op een balkon, in je achtertuin zitten, wandelen door een park in de buurt, of zo extreem als ’s nachts een rugzak meenemen naar het bos met de bedoeling om 12 uur achter elkaar niets anders te doen dan ceremonie te beoefenen. De natuurgeesten hebben een manier om je gedachten af te leiden van datgene waar ze op gericht zijn en je te leiden om je aandacht op iets anders te richten – al waren het maar de natuurgeesten zelf. Sjamanistische tradities over de hele wereld zijn geworteld in praktijken die gebaseerd zijn op de natuur. Dit is een onbeperkte bron voor het creëren van een ceremonie – en de eerste stap is om naar buiten te gaan en te beginnen met verkennen.

Maak contact met je stem

Je stem is een ongelooflijk krachtige geest. Veel spirituele praktijken bevatten medicijnliederen, verschillende soorten gezangen en vocalisaties als een manier om ervaringen te versterken, te begeleiden en te veranderen. Zang tijdens je

ceremonie heeft een manier om je van de ene staat van bewustzijn naar de andere te stuwen. En het maakt niet noodzakelijk uit wat je zingt – van eenvoudige klanken tot uitgebreide aanroepingen – maar de intentie achter je vocalisaties zal de ruimte anders beïnvloeden. Je kunt een eenvoudige herhaling proberen, veranderingen in ritme en volume, of een extatisch crescendo, allemaal erop gericht om je in een nieuwe staat van trance te brengen.

Word muzikaal

Probeer een instrument te bespelen als onderdeel van je ceremonie. Drummen en ratelen werken geweldig als opgenomen tracks, maar ze kunnen nog effectiever zijn als ze live worden bespeeld. Net als vocaliseren of zingen, heeft het spelen van muziek een geheimzinnig vermogen om je bewustzijn te veranderen. Als je geen trommel of rammelaar hebt, is elk instrument goed, net als het tikken van een beat op een emmer, de vloer, een pot of pan, of wat je maar hebt. Dit kan ook helpen om je focus te trainen en je in beweging te houden.

Slaperig worden

Dit is een nieuwe ontdekking voor mij. Ik heb gemerkt dat als ik in bed lig en in slaap dommel, mijn visionaire ruimte zich dramatisch opent. Gidsen manifesteren zich, sjamanistische visie wordt kristalhelder, en gedachten zijn minder remmend en afleidend. Perfect voor trance. Nu zal ik doelbewust ’s nachts een ceremonie uitvoeren, terwijl ik onder normale omstandigheden gewoon naar bed zou zijn gegaan. Het vergt oefening om niet in te dommelen – en het is geen probleem als je dat doet – maar het is alle moeite waard om helder te blijven. Deze half-slaap, half-waaktoestand kan radicale verschuivingen teweegbrengen in perspectief, perceptie, en sjamanistisch vermogen…

Onder de Maan

Het is verbazingwekkend hoezeer een simpele verandering in de definitie van ruimte – de duisternis van de nacht in plaats van het licht van de dag – je bewustzijn kan verschuiven. Sommige sjamanistische tradities voeren bepaalde rituelen en ceremonies alleen ’s nachts uit en geloven dat de geesten beter bereikbaar zijn als de zon onder is. Hoewel geesten altijd aanwezig en toegankelijk zijn, kan het ’s nachts uitvoeren van ceremonies (vooral buiten op onbekende plaatsen) een diepgaand effect hebben op je staat van bewustzijn. Het ervaren van de nacht is een trance staat op zich – maak er gebruik van!

Ademwerk

Dit is een andere steunpilaar in trancebeoefening. Werken met de adem alleen is soms alles wat je nodig hebt om een diepe trance toestand te bereiken. Meditatie is een soort trance die zich richt op en gebruik maakt van de adem. Dat is lichaamsbeweging ook. Net als slapen. In al deze bewustzijnstoestanden is er een samenhangend patroon van ademhaling. Door je doelbewust te concentreren op je ademhaling en je adempatroon te veranderen, kan de staat van bewustzijn die aan je ademhaling vastzit veranderen. En de creativiteit die je vindt in verschillende manieren om je ademhaling te veranderen is onbegrensd en geeft je de vrijheid om je ademhaling te onderzoeken als een middel om je ervaring te veranderen.

Het implementeren en vestigen van een solide trancepraktijk kan je ook helpen je twijfels achter je te laten. Het is gebruikelijk dat twijfel de ruimte binnensluipt wanneer je probeert je bewustzijn te verschuiven. Allerlei sluipende gedachten komen naar boven. Dit is een belangrijk punt in de beoefening. Door je te bekwamen in het verdiepen van trance, zul je verder bewegen naar ruimtes die vrij zijn van twijfel, terwijl je tegelijkertijd je bewustzijn voortstuwt naar nieuwe staten die de groei van je sjamanisme versterken en voeden – en daarmee ook de groei in je leven en in jezelf.

Blijf oefenen!

Gebracht door het team van https://empowerwithjk.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *