Hoe wordt je een yogadocent?

Je bent helemaal gek van yoga en je wilt van deze passie je beroep maken. Tegenwoordig zijn er veel klassen te volgen waar je aan yoga kan doen en daar zijn dus ook leraren voor nodig. Om een yoga docent te worden zijn er wel een paar stappen die je moet ondernemen. Deze stappen worden verder in deze blog besproken.

Bepaal de yogastijl

Ten eerste is het belangrijk om te bepalen in welke yogastijl je les wilt gaan geven. Tegenwoordig zijn er vele verschillende stijlen. Er zijn veel yogadocenten die traditionele stijlen geven. Deze stijlen zijn vooral gericht op evenwicht en kracht. Een tip is om je te verdiepen in meerdere stijlen en waar mogelijk ook in de echt speciale stijlen. Er zijn veel yogadocenten tegenwoordig en je moet je toch gaan onderscheiden. Zo kan een speciale yoga stijl of meerdere stijlen al zo’n verschil zijn. Populaire yogastijlen zijn tegenwoordig bijvoorbeeld: Hatha yoga en Yin yoga. Naast deze twee populaire stijlen nog veel meer stijlen te vinden

Volg een opleiding

Een yogadocent moet een opleiding hebben gevolgd om zo de benodigde kennis te vergaren. Uiteindelijk moet je als docent natuurlijk deze stof zelf kunnen geven. Er zijn opleidingen waar je meerdere stijlen kan leren en uiteindelijk van gebruik kan maken. Je kan ook een algemene opleiding doen en je later nog verder specialiseren in andere stijlen. Een opleiding kan klassikaal te volgen zijn, maar je kan ook een online opleiding tot yoga docent volgen. We leven in de tijd met veel technologische mogelijkheden, en zo is het dus ook mogelijk om lessen online te volgen. Deze lessen kan je dan ook in avonduren of in de weekenden volgen. Bij een yoga opleiding leer je naast het mediteren en de verschillende oefeningen ook over coaching en assisteren. Als docent moet je namelijk naast de kennis, ook de kennis kunnen overbrengen.

Zzp’er of in loondienst? 

Na het voltooien van een opleiding is het tijd om in de praktijk bezig te gaan. Je moet voor jezelf goed weten of je zelf lessen wilt geven als zzp’er of dat je ergens in loondienst wilt. Als eigenaar kan je meer geld verdienen dan mensen in loondienst, maar er heerst ook minder zekerheid. Als zzp’er kan je natuurlijk zelf de tijd indelen, zelf de inkomsten binnenhalen, maar ben je natuurlijk wel enorm afhankelijk van het aantal klanten. Als je in loondienst bent heb je meer zekerheid met een salaris, maar kan je vaak niet eigen uren inplannen en maak je minder inkomsten.

Full time of part time?

Als je net begint als yogadocent, dan is het handig om dit niet meteen full time te gaan doen. Misschien heb je hiernaast nog een andere baan en dan kan het handig zijn om in eerste instantie twee banen te nemen. Mogelijk kan je één of twee dagen minder werken op je werk van nu en kan je het beroep yogadocent erbij doen. Deze tip wordt gegeven omdat je als beginner nog niet meteen een groot aantal klanten zal hebben. Uiteindelijk is het wel belangrijk dat er geld op de plank komt en je ook de huurkosten van een locatie, het lesmateriaal en andere dingen kan betalen. Als je uiteindelijk genoeg klanten hebt en genoeg lessen dan kan je ervoor kiezen om full time yogadocent te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *