De warming-up is de basis van elke training

 

Wees eens eerlijk: hoeveel aandacht besteed jij aan je warming-up? Doe je slechts een paar jumping-jacks en je lichaam een beetje uitstrekken? Dan staat u op het punt te ontdekken hoe belangrijk dit onderschatte trainingselement eigenlijk is. Een warming op kan het oplopen van blessures en spierpijn voorkomen.

Opwarmen voorkomt blessures

De warming-up moet je lichaam en geest voorbereiden op wat komen gaat. De warming-up is de basis en het startblok van elke training. Meestal wordt een warming-up opgedeeld in twee fases. In de eerste fase activeer je de spieren die je wilt trainen en daarna activeer je ook het centrale zenuwstelsel.

Stel je voor: je probeert een elastische band uit te rekken, nadat deze een aantal uur in de vriezer heeft gestaan. De kans is groot dat het gaat knappen. Zo werkt het lichaam ook. Als de lichaamstemperatuur niet wordt verhoogd vóór een krachtige en intense bewegingen, kan hetzelfde met jouw spieren of gewrichtsbanden gebeuren. Een interessant feitje is dat een effectieve warming-up de kerntemperatuur van het lichaam kan verhogen van 36,5 – 37,0 graden tot 38,5 – 39,0. Door deze temperatuurstijging wordt het risico op een blessure vermindert.

 

Wat moet er dan allemaal gebeuren voor een “effectieve warming-up”?

 

De algemene warming-up: Start de motor

Een algemene warming-up is gericht op het voorkomen van blessures, het verhogen van fysieke en mentale paraatheid en het verbeteren van de prestaties in de komende training. De functie van deze fase is letterlijk “opwarmen”. Verhoog de lichaamstemperatuur, de hartslag en de bloedstroom. Dit geeft de spieren voldoende zuurstof en belangrijke voedingsstoffen voor de volgende activeringsfase en trainingssessie. Een eenvoudig rondje hardlopen, een minuutje springtouwen of warm worden op een roeimachine in de plaatselijke sportschool zijn allemaal goede voorbeelden van wat moet worden opgenomen in de algemene warming-up.

Naast het verhogen van de lichaams- en spiertemperatuur, verbetert de algemene warming-up ook je verbranding. Dit is belangrijk omdat de energiesystemen in het lichaam efficiënter zullen werken. Ben je ooit te laat geweest en moest je sprinten om de bus te halen? Hoe voelde je je daarna? Je hebt de bus nog net gehaald, maar hoe zat het met je spieren? Ze voelden zich niet zo blij, toch? Dat komt omdat er veel lactaat en andere zure vloeistoffen door je benen zijn gegaan. Een proces dat ook plaatsvindt wanneer je verbranding niet is voorbereid op bewegingen die zo intens en explosief zijn als een sprint.

 

De specifieke warming-up: Activeer je lichaam

Hoewel de specifieke warming-up ook gericht is op het voorkomen van blessures, is het tijdens de fase belangrijker om de hersenen te verbinden met verschillende spiergroepen. Tijdens deze fase van de warming-up wordt vooral het centrale zenuwstelsel geactiveerd. Dit is vooral belangrijk omdat in bijna elke sport, de ruggengraat, evenals de schouderspieren nodig zijn om het lichaam te ondersteunen en veilige en vloeiende bewegingen te kunnen doen.

Deze fase is cruciaal. De verbinding tussen het lichaam en de hersenen stelt je in staat om je op de juiste spieren te richten die nodig zijn om bepaalde bewegingen snel, onbewust en zonder blessures uit te voeren. Wanneer je bijvoorbeeld voetbalt, sprint of een krachttraining uitvoert met een lagere lichaamsfocus, is het onvermijdelijk om je bilspieren, je hamstrings, je heupgewrichten en je wervelkolom te activeren. Met andere woorden: tijdens deze fase van het opwarmen raken je hersenen eraan gewend jouw lichaam te vertellen hoe het zich moet positioneren voor een oefening.

 

Het is net als iemand die zegt dat je over twee uur een presentatie moet geven. Wat doe je voor de komende 2 uur? Je gaat de dia’s doorlezen, je tekst nog een keer doornemen en bereid je zo goed mogelijk voor op een ​​foutloze, krachtige presentatie. Dit is eigenlijk ook de functie van een warming-up. Een goede warming up zal het krijgen van stramme spieren en gewrichten voorkomen en geeft je de mogelijkheid om ongeremd te trainen.

 



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *